Ciasta Ciasta bez pieczenia Ciasta z owocami

Sernik na zimno z rabarbarem

Sernik na zimno z rabarbarem, Sezon na rabarbar w pełni, trzeba więc z niego korzystać, póki nie jest za późno. Kremowy, delikatny sernik na spodzie z ciasteczek lotus z kwaskowym , charakternym rabarbarem to idealne połączenie do popołudniowej kawy.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 45 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 13 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasteczkowy spód

  • 70 g masła (roztopionego)
  • 210 g ciastek lotus

Na rabarbar

  • 6 łodyg rabarbaru pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 opakowania żółtej galaretki

Na masę serową

  • 1200 ml sera typu philadelphia
  • 3/4 szkl cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 12 listkow zelatyny

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasteczkowy spód

  • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
  • Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć masą ciasteczkową.Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na rabarbar

  • Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie rabarbar i podsmażać przez 2-3 minuty. Na koniec posypać rabarbar cukrem i dokładnie mieszając, karmelizowac go przez kolejne 1-2 minuty. Pod koniec wsypać gaslaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić

Na masę serową

  • Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Mase serowa wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu zrobic kleksy z rabarbaru. Wstawic do lodówki do stężenia