Drugie dania

Żeberka w sosie miodowo sojowym z sezamem

Żeberka w sosie miodowo sojowym z sezamem. Pyszne żeberka obklejone marynatą z sosu sojowego i miodu z dodatkiem sezamu. Aromatyczne, klejące, pachnące czosnkiem. U mnie żeberka podawane z makaronem, soczewicą i zielonymi warzywami.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 3/4 szklanki sosu sojowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki miodu
  • 5 ząbków czosnku
  • sól (pieprz)
  • 750 gr żeberek (pokrojonych)
  • 2 łyżeczki sezamu

Sposób wykonania / Instructions:

  • W dużym garnku zagotować wodę. Żeberka wrzucić do wrzątku na 3–5 minut. Wyjąć, zahartować pod zimną wodą. Pozwoli to zachowac ich soczystośc po upieczeniu . Sparzone żeberka pokroić na kawałki.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Żeberka zalać marynatą i wstawić do lodówki na kila godzin, a nawet na całą noc.
  • Żeberka piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez ok 60 min w 180 st. C.
  • U mnie podawane z makaronem chińskim i warzywami.