Drugie dania

Risotto z kasztanami i pieczarkami

Wrzucam pomysł na risotto z kasztanami i pieczarkami. Risotto to jedno z moich ulubionych dan obiadowych. Lubię jego kremową konsystencję, aromat przypraw i smak sera parmezan. U mnie risotto w towarzystwie kasztanów, pieczarek oraz łososia

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na risotto

  • 200 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • Garsć kasztanów
  • 1/2 pora
  • 50 gram zielonego (ugotowanego groszku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki ryżu do risotto (arborio)
  • 1/4 szklanki białego wina
  • przyprawy: sól (pieprz, szczypta kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki w proszku)
  • 600 ml bulionu jarzynowego
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • oraz: masło (oliwa)

Na łososia

  • 200 gram łososia
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • czosnek
  • garsc koperku
  • zioła prowansalskie (rozmaryn, bazylia, tymianek, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, oregano i majeranek)

Sposób wykonania / Instructions:

Na risotto

  • Na większą patelnię lub do garnka wlać łyżkę oliwy, dodać łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć.
  • Dodać pieczarki, doprawić je solą i pieprzem i smażyć z każdej strony az sie zrumienią. Po podsmażeniu wyjąć na talerz.
  • Do tego samego naczynia wlać dodatkową łyżkę oliwy i zeszklić pora. Następnie dodać surowy ryż i mieszając drewnianą łyżką smażyć mieszając przez ok. 1 – 2 minuty. Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.
  • Wlewać po około pół szklanki gorącego bulionu i gotować ryż bez przykrycia aż wchłonie większość płynu. Wówczas wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany al dente (w sumie ok. 17 minut). Doprawić solą i pieprzem.
  • Razem z ostatnią porcją bulionu dodać posiekane kasztany i groszek. Nastepnie dodać wczesniej podsmazone pieczarki.
  • Dodać połowę parmezanu i łyżkę masła, wymieszać, przykryć i odczekać ok. 2 minuty. Wyłożyć na talerze i posypać resztą parmezanu.

Na łososia

  • Łososia umyć, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posiekać koper i wymieszać z ziołami prowansalskimi. Na pergaminie ułożyć łososia i rozprowadzić na nim ziołową mieszankę. Wstawić do lodówki na godzinę, żeby łosoś przeszedł aromatem ziół. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 15-20 minut.
  • Podawac ze szparagami