Drugie dania Dania bezmięsne Uncategorized

Risotto z dynią , gorgonzolą I pieczarkami

Arborio to mój ulubiony ryż . Do tego dynia, na którą jest akurat sezon .Dodatek serów : gorgonzoli i parmezanu daje potrawie “kopa” i podbija smak dyni .Ja dodałam, jeszcze kawałek kurczaka ale można go spokojnie pominąć . Nie jest uwzględniony w przepisie . Smacznie i aromatycznie

Składniki

2 porcje

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 1/2 gałązki rozmarynu
  • 1/4 szklanki ryżu arborio (do risotto)
  • 2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w 1,5 cm kostkę
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 szklanki cydru lub białego wina
  • ok. 500 ml bulionu jarzynowego
  • 3 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
  • 60 g sera gorgonzola

Oraz

  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • po 1 łyżce oliwy i masła

Przygotowanie

  • W szerokim garnku na 1 łyżce oliwy i 1 łyżce masła zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać rozmaryn oraz ryż i smażyć mieszając przez pół minuty. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię, mieszając smażyć kilkanaście sekund.
  • Dodać paprykę, wlać wino i gotować przez pół minuty. Doprawić solą, następnie wlewać stopniowo po pół szklanki gorącego bulionu, cały czas gotując risotto na średnim ogniu. Dodać kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie już wchłonięta przez ryż.
  • W sumie gotowanie będzie trwało ok. 20 – 23 minuty, na koniec ryż i dynia mają być miękkie. W trakcie gotowania risotto należy co chwilę je zamieszać. Na koniec dynia powinna częściowo się rozpaść, w razie potrzeby można ją miejscami rozgnieść widelcem.
  • W czasie gdy gotuje się risotto przygotować pieczarki: oczyścić je gąbeczką, przekroić na 4 części i wrzucić na posmarowaną oliwą patelnię. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, następnie dodać masło i natkę pietruszki, wymieszać i chwilę razem podsmażać. Dopiero na koniec doprawić solą.
  • Risotto odstawić z ognia, dodać tarty parmezan, pozostałą łyżkę masła oraz połowę rozdrobnionej gorgonzoli, wymieszać. Nałożyć do głębokich talerzy, posypać resztą gorgonzoli i pieczarkami. Udekorować zielonymi listkami i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Opcjonalnie skropić zredukowanym octem balsamicznym.

R3.jpg

R2.jpg