Drugie dania Uncategorized

Risotto z krewetkami i zieloną fasolą soi

 

Szybkie i efektownie wyglądające danie z krewetkami, Kremowe risotto  z dodatkiem wina. Chrupiące szparagi. Pysznie i bez specjalnego wysiłku

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie suszona)

Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia.  Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na  głębszej patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i  chili  , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Po podsmażeniu wyjąć na talerz.

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki ryżu arborio
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 100 gram zielonej fasoli soi
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • ok. 600 ml bulionu jarzynowego
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • masło, oliwa extra vergine

Do tego samego naczynia wlać dodatkową łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać surowy ryż.Smażyć,mieszając drewnianą łyżką przez ok. 1 – 2 minuty. Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.

Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować ryż bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany al dente ( ok. 17 minut). Doprawić solą i pieprzem.

Dodać krewetki, wymieszać i odstawić z ognia, dodać połowę parmezanu i łyżkę masła, wymieszać, przykryć i odczekać ok. 2 minuty. Wyłożyć na talerze. Posypać resztą parmezanu.Udekorować ugotowanymi szparagami

 

  • 1 pęczek szparagów

 

Szparagi umyć, odłamać twarde, białe i grube końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Ugotować.

P1017989.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/przepis/risotto-ze-szparagami-i-krewetkami