Drugie dania Bez kategorii

Risotto z porem i gruszką, podane ze scalopami

Risotto z porem i gruszką, podane ze scalopami. Delikatne scalopy smażone na klarowanym maśle podane z kremowym risotto z dodatkiem gruszki i pora. Risotto wykończone prażonymi płatkami migdałów.

Na risotto

⦁ 1 por ( biała część )
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ 1/2 szklanki ryżu arborio
⦁ 1/4 szklanki białego wina
⦁ 1/4 szklanki soku jabłkowego
⦁ 2 gruszki
⦁ przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki w proszku
⦁ ok. 600 ml bulionu jarzynowego
⦁ 1/3 szklanki startego parmezanu
⦁ masło, oliwa extra vergine

Na głebokiej patelni zeszklić pokrojonego w kostkę pora . Następnie dorzucić pokrojone w kostkę gruszki . Chwile smażyć z cebulą. Następnie dodać surowy ryż.Smażyć,mieszając drewnianą łyżką przez ok. 1 – 2 minuty. Wlać wino i odparować. Wlać sok jabłkowy. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.
Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować ryż bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany al dente ( ok. 17 minut). Doprawić solą i pieprzem.

Małże 
Małże św Jakuba ok 8 sztuk
klarowane masło

Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.

Danie posypać prażonymi płatkami migdałów.