Pesto z czerwonej, pieczonej papryki. Kremowe. Bardzo parykowe. Idealne z kromką świeżego chleba, najlepiej takiego pieczonego własnoręcznie. Chrupiacego i pachnącego. Świetne tez z makaronem. Polecam.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 25 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Składniki / Ingredients:
Pesto z pieczonej papryki
- 2 czerwone papryki
- 2 pomarańczowe papryki
- 120 g orzeszków pini
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- garść startego parmezanu
Sposób wykonania / Instructions:
- Pesto z pieczonej papryki
- Papryki przekroic na pól. Usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroic na ćwiartki. Posmarować je oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut.
- Zblendować razem paprykę, orzechy, pokrojony na kawałki czosnek, parmezan i oliwę na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem


