Drugie dania

Pesto z czerwonej, pieczonej papryki

Pesto z czerwonej, pieczonej papryki. Kremowe. Bardzo parykowe. Idealne z kromką świeżego chleba, najlepiej takiego pieczonego własnoręcznie. Chrupiacego i pachnącego. Świetne tez z makaronem. Polecam.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 25 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Pesto z pieczonej papryki

  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomarańczowe papryki
  • 120 g orzeszków pini
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • garść startego parmezanu

Sposób wykonania / Instructions:

  • Pesto z pieczonej papryki
  • Papryki przekroic na pól. Usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroic na ćwiartki. Posmarować je oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut.
  • Zblendować razem paprykę, orzechy, pokrojony na kawałki czosnek, parmezan i oliwę na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem