Ciasta Uncategorized

Rogale z migdałowym nadzieniem

 

 

Jakis czas temu robiłam rogale Marcińskie w których główną  role gra biały mak . Tak mi zasmakowały ze nie chcąc powtarzać nadzienia postanowiłam zmodyfikować je sobie według własnego smaku .Pozostałam wiec przy tym samym cieście ale nadzienie zmieniłam na migdałowe . Takie jak często można spotkać we francuskich croissantach. Uwielbiam ciasto francuskie z nadzieniem migdałowym ale jak dla mnie ma ono ten minus , ze na drugi dzień już jest mało smaczne . Najbardziej lubię takie świeże , zaraz po upieczeniu . Stad pomysł żeby połączyć ciasto z rogali Marcińskich  z cudownie kremowym,  migdałowym środkiem

Składniki na ciasto drożdżowo – francuskie :

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 g masła, w temperaturze pokojowej (30 g do ciasta i 195 g do przekładania)

 

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami .Dodać resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami. Pod  koniec dodać 30 g roztopionego masła. Wyrobić ciasto, tylko do połączenia tak by pozostało lepiące. Uformować z ciasta prostokąt i owinąć szczelnie folią. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.

Schłodzone ciasto wyłożyć  na stolnicę. Rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm. Krótsze strony powinny stanowić  górę i dół. Pozostałą ilość masła z przepisu (195 g)  rozsmarować   równomiernie na środku ciasta  pamiętając żeby zostawić po  1  cm marginesu wokół. Złożyć 1/3 ciasta od góry ku środkowi, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła pierwszą (tak, jak składa się kartkę papieru ). Dobrze skleić brzegi,by masło nie wychodziło bokami . Odwrócić ciasto o 90º i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć ponownie jak poprzednio  i schłodzić przez 45 minut w lodówce (ciasto za każdym razem  owinąć folią spożywczą, by nie wyschło).

Proces wałkowania i składania powtarzać kolejne 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po  ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

Składniki na nadzienie migdałowe

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki zmielonych migdałów
  • Szczypta soli do smaku
  • 3 duże jajka
  • 16 łyżek miękkiego , niesolonego masła

W misce wymieszać cukier , zmielone migdały I sol. Następnie dodać masło i połączyć wszystko mikserem . Pod koniec ubijania dodać jajka , jedno po drugim ( nie wszystkie naraz) Po każdym dodanym jajku ubijać chwile do połączenia składników .

Ciasto na rogaliki rozwałkować na duży  prostokąt i  pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować nadzienie migdałowe na   środku  – zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut lub do podwojenia objętości. Posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20-30 min lub do momentu aż zrobią się rumiane .

Udekorować lukrem i płatkami migdałów

Poniżej zdjęcia z neta jak wyrabiać ciasto

ciasto_polfrancuskiekolaz

rogale marcińskie2

P1017829.JPG

P1017862.JPG

P1017866.JPG

Źródło inspiracji

http://www.mojewypieki.com/post/rogale-marcinskie

http://natashaskitchen.com/2013/11/01/almond-croissants-french-bakery-style/