Ciasta Uncategorized

Rogaliki z nadzieniem pistacjowym.

Z serii: O Boże jakie to dobre. Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem pistacjowym. Pistacje to moje ulubione orzechy. Tutaj kremowe nadzienie połączone z pokruszonymi pistacjami. Jest niebo w gębie. 

Na ciasto krucho-drożdżowe

Składniki
⦁ 250 g masła, w temperaturze pokojowej
⦁ 3 szklanki mąki pszennej
⦁ 60 g drożdży świeżych lub 30 g drożdży suchych
⦁ 1 łyżka cukru pudru
⦁ 250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%

1/3 szklanki śmietany, świeże drożdże (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką) i cukier wymieszać, zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką , ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, dokładnie przykryte folią spożywczą.

 

Na nadzienie pistacjowe:

⦁ 300 g obranych i pozbawionych skórki niesolonych pistacji plus 100 gram pokruszonych pistacji jako dodatek do nadzienia

⦁ 75 ml wody
⦁ 200 g cukru
⦁ 200 gram kremu pistacjowego ze słoika

a90c879647ca9ec1d53f3b903ff9

Pistacje wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i prażyć 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st C.
Z wody i cukru zrobić syrop, gotować aż syrop zagęści się i osiągnie temperaturę 120 st C.
Przelać na uprażone orzechy, ostawić do ostygnięcia na 10 minut;
Pistacje z syropem zmiksować na gęstą masę (w malakserze).Gładką masę przełożyć do miski i wymieszać z kremem pistacjowym ze słoika. Dodać 100 gram pokruszonych pistacji.

 

Na drugi dzień ciasto wyjąć, ponownie wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki: przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć z ciasta koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść pistacjowe nadzienie , zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość).
Piec w temperaturze 190ºC przez 15 – 20 minut, do rumianego koloru. Wyjąć, polukrować.

P1014936.JPG

P1014951.JPG

P1014941.JPG