Ciasta Bez kategorii

Rolada bezowa z kremem z czarnej porzeczki i truskawkami

Rolada bezowa z kremem z czarnej porzeczki i truskawkami. Pomysł na roladę powstał, bo przy robieniu kremu porzeczkowego ( blackcurrant curd ) zużyłam sporo żółtek i trzeba było spożytkować białka. To jeden z tych deserów z efektem WOW jakie to dobre. Wszystko tu się cudnie komponuje. Chrupiąca z zewnątrz i lekko wilgotna w środku beza. Kwasowy krem z czarnej porzeczki, bita śmietana i truskawki. W tym roku w Anglii pogoda wyjątkowo dopisała i truskawki są nie tylko słodkie ale tez mają piękny, intensywnie czerwony kolor.

 

Na roladę bezową

Składniki:
⦁ 9 białek
⦁ 360 g drobnego cukru do wypieków
⦁ szczypta soli
⦁ 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
⦁ 1 łyżka cukru pudru

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier, stopniowo i łyżka po łyżce, dalej ubijając do otrzymania gęstej, sztywnej, błyszczącej piany. Na koniec dodać łyżeczkę skrobi i zmiksować.
Blachę o wymiarach 27 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na nią wyłożyć masę bezową, wyrównać.
Piec w temperaturze 120 stopni przez około 60 minut. Odstawić do wystudzenia.

Dodatkowo:

⦁ 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej i ubitej z 2 łyżkami cukru pudru
⦁ kilka łyżek kremu porzeczkowego
⦁ 500 gram truskawek
Roladę posmarować ubitą śmietaną. Na niej łyżeczką rozłożyć krem porzeczkowy i ułożyć odszypułkowane truskawki. Zwinąć, zaczynając zwijanie od krótszego boku, schłodzić.

Krem porzeczkowy ( blackcurrant curd )

⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram drobnego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 2 cytryny
⦁ 700 gram mrożonych czarnych porzeczek ( mogą być świeże )
Mrożoną porzeczkę umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować na gładką masę.
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać porzeczkowe pure.
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno porzeczkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .