Drugie dania Uncategorized

Rolada gołąbkowa z kapustą panierowaną w bułce tartej i sałatka ziemniaczana

 

Składniki
• Liście młodej kapusty
• 600 g mięsa mielonego wieprzowego
• Cebula
• 150 g ryżu
• 1 jajko
• Sól
• Pieprz
• Czosnek granulowany
• Suszone oregano
• Suszony tymianek
• 500 ml kwaśnej śmietany
• 250 ml bulionu warzywnego
• Świeży koper
• Folia aluminiowa
Wykonanie
Liście kapusty włożyć do osolonego wrzątku na 10 minut, odcedzić, ostudzić i usunąć z nich zgrubiałe części.
Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, przelać zimną wodą na sicie, odsączyć i wystudzony dodać do mięsa. Dodać jajko . Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki) i resztą przypraw . Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią.
Na foli aluminiowej ułożyć liście kapusty, tak aby nachodziły na siebie. Na liściach rozłożyć masę mięsno ryżową i przy pomocy foli aluminiowej zwinąć roladę. Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową na której się znajdowała. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznej foremki .Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut . Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika , odwinąć z folii . Włożyć ponownie do naczynia i zalać śmietaną wymieszaną z bulionem warzywnym i koprem . Wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut.

P1018127.JPG

Sałatka ziemniaczana
• 2 ziemniaki
• 200 gram zielonej fasoli
• 1/4 pęczka koperku
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• majonez 2 łyżki
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz

Ziemniaki ugotować w łupinach (można dzień wcześniej), odstawić do ostygnięcia . Następnie obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Zieloną fasolę soi dodać do ziemniaków i doprawić solą oraz grubo mielonym pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanym koperkiem. Sos wymieszać z warzywami.

Kapusta panierowana w bułce tartej
Składniki
● średnia główka białej kapusty
● 3 jajka
● bułka tarta do panierki
● sól, pieprz
● olej do smażenia
Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, główkę przekroić na pół. Gotować ok.20 minut w osolonej wrzącej wodzie. Osączyć i odstawić do wystudzenia. Każdą połówkę kapusty
pokroić wzdłuż w cząstki, tak aby w każdej znalazł się kawałek głąba. Jajka rozkłócić widelcem Dodać szczyptę soli. Każdy kawałek kapusty obtoczyć najpierw w jajkach, a następnie w bułce tartej. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kapustę na rumiano.

P1018134.JPG