Ciasta

Rolada jagodowa

Rolada jagodowa. Puszyta rolada biszkoptowa nasączona likierem kokosowym przełożona bitą śmietaną, dżemem jagodowym i jagodami. Smak i obłedny wygląd.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
1 hr
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 9 jaj żółtka i białka osobno
  • 270 g mąki tortowej
  • 270 g drobnego cukru

Na krem

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 350 g świeżych jagód
  • 1/2 słoiczka dżemu jagodowego
  • likier kokosowy do nasądzenia

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • W dużej misie umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Po wyjeciu od razu zwinąć w roladę i odstawic do ostudzenia.

Na krem śmietanowy

  • Ubić śmietanę z cukrem do uzyskania puszystego kremu

Na roladę

  • Wierzch rolady nasączyć likierem. Posmarować bitą śmietaną. Na to wyłozyć dźem jagodowy i jagody. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem