Bez kategorii

Rolada wieprzowa nadziewana oliwkami i pistacjami

Rolada wieprzowa nadziewana oliwkami i pistacjami. Fajne połączenie mięsa z orzechowym nadzieniem. Chrupiące, przyjemne nadzienie z  pistacji i oliwek smakuje wybornie z wieprzowiną, ziemniakami  i sałatka z awokado.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 50 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 kg schabu
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 kubek pokruszonych, prażonych pistacji
  • 1 kubek zielonych oliwek
  • 1/2 kubka świeżej poszatkowanej pietruszki
  • pieprz, sól
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 cytryna sok

Sposób wykonania / Instructions:

  • Rozgrzać piekarnik do 180C i nasmarować żaroodporne naczynie masłem.
  • Umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć mięso tak by udało się je rozłożyć na płasko. Natrzeć solą i pieprzem.
  • W misce wymieszać prażone pistacje, pokrojone w plasterki oliwki, poszatkowaną pietruszkę, masło, pieprz i czosnek. Nałożyć farsz na mięso pozostawiając odstęp od krawędzi ok. 2cm. Następnie zawinąć schab ciasno tworząc roladę i związać nicią kuchenną. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć schab ze wszystkich stron. Zdjąć z ognia i odstawić. Umieścić roladę w żaroodpornym naczyniu.Wstawić do piekarnika na 40-50 minut. Międzyczasie polewać tłuszczem, żeby rolada była wilgotna. Przed podaniem usunąć nić kuchenną. Roladę podawać pokrojoną w plastry.
  • U mnie rolada podawana z ziemniakami i sałatką z awokado.