Ciasta

Rolada z nadzieniem śliwkowym

Rolada z nadzieniem śliwkowym. Biszkoptowa rolada nasączona limoncello z bitą śmietana i nadzieniem z karmelizowanych sliwek. Jest moc.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 3 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 9 jaj żółtka i białka osobno
  • 270 g mąki tortowej
  • 270 g drobnego cukru

Na śliwki

  • 750 g śliwek węgierek przekrojone na pół (bez pestek)
  • 40 g brązowego cukru
  • 25 g masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Na krem

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 1/3 szkl limoncello

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • W dużej misie umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Po upieczeniu od razu zwinąć w roladę. Wystudzić

Na śliwki

  • Na patelni podgrzać cukier, gdy zrobi się płynny dodać masło i cynamon i energicznie mieszać. Do powstałego karmelu dodać śliwki i dokładnie obtoczyć w karmelu. Sliwki smażyc ok. 10 minut, mają tylko zmięknąć. Odstawić do ostygnięcia
  • Na krem śmietanowy
  • Ubić śmietanę z cukrem do uzyskania puszystego kremu

Na roladę

  • Wierzch rolady nasączyć limoncello. Posmarować bitą śmietaną i na wierzchu wyłozyć śliwki. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem