Szukasz doskonałej w smaku, aromatycznej alternatywy dla tradycyjnych kotletów? Z pewnością przypadnie Ci do gustu nasz przepis na drobiowe roladki nadziewane serem mozzarella i pieczarkami. Bez obaw – przyrządzenie tego dania jest naprawdę bardzo proste i nie zajmie Ci dłużej, niż 30 minut. Roladkami tymi zaskoczysz członków swojej rodziny (lub też gości) i udowodnisz, że niedzielny obiad nie musi wcale być nudny. A zatem – do dzieła!
Składniki
Lista zakupów, jakie musisz zrobić, aby wykonać nasze danie, nie jest długa. Bez wątpienia sporą część potrzebnych składników posiadasz już u siebie w kuchni. Do przygotowania naszych roladek będą Ci potrzebne:
- dwie pojedyncze piersi z kurczaka
- 250 gram pieczarek
- jedna kulka mozzarelli (około 100 gram)
- 1-1.5 cebulki
- dwa jajka
- dwie do trzech łyżek mleka
- dwie do trzech łyżek masła
- bułka tarta
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kolendra
- opcjonalnie inne Twoje ulubione przyprawy do smaku
Co do przypraw: zachęcamy Cię do skorzystania z soli morskiej. Ma ona bardziej intensywny smak, niż zwykła sól kuchenna, a także zawiera większe ilości cennych dla ludzkiego organizmu minerałów. Polecamy też zdecydowanie się na świeżo mielony pieprz czarny oraz świeżą natkę pietruszki – choć, oczywiście, suszona także sprawdzi się całkiem nieźle.
Sposób przygotowania
Roladki drobiowe nadziewane serem mozzarella i pieczarkami to bardzo proste danie, które przygotujesz w kilkadziesiąt minut. Dla Twojej wygody podzieliliśmy instrukcję przygotowania na kilka kroków.
Krok I
Delikatnie rozbij piersi z kurczaka, przekroiwszy je wcześniej na pół – uzyskasz dzięki temu cztery roladki. Każdą z nich delikatnie oprósz przyprawami.
Krok II
Obierz i drobno pokrój cebulę. Pokrój także pieczarki. Na patelni rozgrzej dwie do trzech łyżek masła. Wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę, a gdy ta lekko się zeszkli, dołóż także pieczarki. Smaż aż do miękkości grzybów, a w międzyczasie na każdą z przygotowanych połówek piersi kurczaka nałóż odrobinę natki pietruszki.
Krok III
Drobno pokrój ser mozzarella. Możesz także starkować go na tarce o dużych oczkach.
Krok IV
Gdy farsz z grzybów i cebuli będzie już gotowy, powoli i delikatnie przekładaj go na każdą z połówek piersi kurczaka. Następnie, gdy nałożysz już farsz, połóż na każdej z nich także trochę sera mozzarella.
Krok V
Zwij każdą z połówek piersi kurczaka w roladkę w taki sposób, by nie wyleciał z niej nałożony przez Ciebie farsz. Maczaj każdą z nich w roztrzepanych jajkach (opcjonalnie z dodatkiem mleka), a następnie w bułce tartej.
Krok VI
Na patelni rozgrzej dobrej jakości olej do smażenia. Gdy osiągnie on odpowiednią temperaturę, delikatnie połóż każdą roladkę na patelni, a następnie smaż z każdej strony, dopóty nie osiągną one ładnego, złotego koloru. Smażenie powinno odbywać się na małym ogniu – za to pod przykryciem.
Krok VI (alternatywny)
Na patelni możesz też rozgrzać nieco mniejszą ilość tłuszczu, a następnie jedynie delikatnie przesmażyć każdą z roladek. Po krótkiej chwili przełóż roladki drobiowe nadziewane serem i pieczarkami do żaroodpornego naczynia i dokończyć ich przygotowywanie w piekarniku. Zyskasz w ten sposób danie o obniżonej ilości tłuszczu, a zatem – zdrowsze.
Roladki drobiowe nadziewane serem mozzarella i pieczarkami
Roladki drobiowe nadziewane serem mozzarella i pieczarkami to pyszne danie obiadowe, które przygotować możesz bez jakiejkolwiek specjalnej okazji. Doskonale sprawdzi się jednak także zawsze wtedy, gdy przyjmujesz gości, lub gdy chcesz popisać się swoimi kulinarnymi umiejętnościami i zaskoczyć członków rodziny atrakcyjnym wizualnie i pysznym posiłkiem.
Soczyste roladki drobiowe w połączeniu z delikatnym smakiem pieczarek i ciągnącym się serem mozzarella tworzą naprawdę wyjątkową kompozycję. Oczywiście, pamiętaj, że proponowany przez nas przepis to jedynie podstawowa propozycja wykonania dania. Swój farsz możesz w dowolny sposób wzbogacić także dodatkowymi składnikami. Świetnie sprawdzą się chociażby suszone pomidory, czy odrobina szpinaku. Wszystko zależy od Twojej kreatywności i tego, na co aktualnie masz ochotę.
Danie, które dziś proponujemy, świetnie skomponuje się z praktycznie każdym dodatkiem. Roladki drobiowe z serem mozzarella i pieczarkami podać możesz w towarzystwie zarówno ziemniaczków, jak i ryżu, kaszy, czy też makaronu. Wybór zależy od Ciebie.
Do przygotowanych zgodnie z naszym przepisem roladek polecamy sos śmietanowo, koperkowy, jogurtowo-ziołowy, lub – jeśli preferujesz bardziej intensywne smaki – pieczeniowy. Każdy z nich idealnie podkreśli smak i aromat dania, pozwalając Ci delektować się każdym jego kęsem. Danie możesz uzupełnić dodatkowo surówką lub sałatką. Całkiem nieźle w towarzystwie roladek drobiowych, naszym zdaniem, spisze się choćby prosta kapusta na gęsto.
Podsumowanie.
To już wszystko! Pyszne i soczyste roladki drobiowe z serem i pieczarkami gotowe! Z jakimi dodatkami podasz je swoim najbliższym? Pozostawiamy Ci tu pełną dowolność. Będą one bowiem wspaniale komponowały się z niemal każdym sosem i są idealnym dodatkiem nie tylko do ziemniaków!