Drugie dania

Roladki drobiowe z pistacjowym pesto

Roladki drobiowe z pistacjowym pesto. To pesto wymiata. Pistacje to moje ulubione orzechy. Połączone z liśćmi bazylii, pietruszką i parmezanem tworzą świetne nadzienie do mięsa z kurczaka. Aromatyczne roladki z lekko chrupiącym pesto. Mięso nadziane pesto jest delikatne i wilgotne. Podane z ziemniaczanym puree, ale Wy możecie zjeść z dowolnymi dodatkami. Fajnie też takie roladki sprawdzają się w kanapkach do pracy.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Pistacjowe pesto

  • 25 g liści bazylii
  • 25 g świeżej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g obranych pistacji
  • 20 g tartego parmezanu
  • 100 ml oliwy
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Na pierś z kurczaka

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka, każda po około 200 g
  • pesto opcjonalnie
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 6 plasterków suszonej szynki parmeńskiej

Sposób wykonania / Instructions:

Pistacjowe pesto

  • Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować

Na pierś z kurczaka

  • Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć płasko na blacie i rozbić na cieńsze filety. Oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Mięso posmarować pesto. Zawinąć roladkę . Każdą roladkę zawinąć w 3 plasterki szynki.
  • Umieścić w naczyniu żaroodpornym i posmarować oliwą
  • Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.