Śniadanie Dania rybne Uncategorized

Roladki naleśnikowe z wędzonym łososiem

 

Idealna propozycja na śniadanie dla tych , którym znudziły się kanapki czy jajecznica . Proste w wykonaniu i pięknie prezentujące się na talerzu . Czego chcieć więcej ?

Składniki

  • Usmażyć 4 grubsze naleśniki

 

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego

Wykonanie

  • Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
  • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Nadzienie do naleśników

  • 100 g fety (lub sera typu feta)
  • 1 puszysty serek kanapkowy chrzanowy (lub śmietankowy + 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka)
  • 200 g łososia atlantyckiego wędzonego (cienkie plasterki)
  • zielenina: sałata, rukola, szczypiorek, koperek
  • cząstki cytryny

Wykonanie

  • Widelcem rozgnieść i wymieszać ser feta z serem kanapkowym. Powstałą mieszanką posmarować naleśniki. Na wierzchu ułożyć łososia, posypać posiekanym koperkiem, następnie ułożyć rukolę, dodać posiekany szczypiorek i na koniec położyć 2 – 3 listki sałaty.
  • Zawinąć w rulonik, pokroić ukośnie na ok. 3 cm kawałki, ułożyć na półmisku.

 

P8209453.JPG

Untitled.jpg

Źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/przepis/roladki-z-nalesnikow-z-lososiem-wedzonym