Drugie dania

Roladki wieprzowe ze szparagami, mozarellą i kalafiorowym puree

Roladki wieprzowe ze szparagami, mozarellą i kalafiorowym puree. Kremowe puree z kalafiora z dodatkiem gałki muszkatołowej i kminu rzymskiego połaczone z mięsem wieprzowym nadzianym szparagami, serem mozarella otulone szynką parmeńską . Brzmi jak rozpusta i tak też smakuje 

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 10 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kalafiorowe puree

  • 250 g kalafiora (bez łodyżek, podzielonego na różyczki)
  • bulion do ugotowania kalafiora
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • śmietanka słodka 36 % (Nie podaję dokładnej ilości. Dolewac powoli do otrzymania kremowej konsystencji)
  • gałka muszkatałowa do smaku
  • kmin rzymski mielony do smaku

Na roladę wieprzową ze szparagami i mozarellą

  • 500 g schabu
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 kulki mozarelli
  • 1 pęczek szparagów
  • Przyprawy do smaku
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • kmin rzymski
  • tymianek
  • majeranek

Sposób wykonania / Instructions:

Na kalafiorowe puree

  • Kalafiora włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 10 minut, aż do miękkości. Odcedzić i zmiksować na purée, doprawić solą, pieprzem oraz gała muszkatałową i kminem rzymskim. Wymieszać ze śmietanką.Zblendować

Na roladę wieprzową ze szparagami i mozarellą

  • Na foli aluminiowej ułożyc plastry szynki. Schab naciąć tak żeby mozna go było rozłożyc na płasko. Rozłożyć na szynce.Nasmarować przyprawami . Mozarellę pokroić w plastry. Na przyprawionym schabie ułożyć szparagi i ser. Za pomocą folii aluminiowej zwinąc w roladę. Umieścic roladę w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 50 min -60 min .
  • Roladę pokroić w grubsze plastry i podawac z kalafiorowym puree.