Drugie dania

Roladki z kurczaka nadziewane pesto z czosnku niedźwiedziego

Roladki z kurczaka nadziewane pesto z czosnku niedźwiedziego. To pesto wymiata. Miałam gdzieś jeszcze skitrany słoiczek w moich szafkowych zapasach i nie zawahałam się, żeby go użyć. Pierś z kurczaka zyskała na smaku i stała się też mega wilgotna i pyszna. Polecam

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pesto z czosnku niedźwiedziego

  • 2 duże garści umytych liści czosnku
  • 3 łyżki pistacji
  • 4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 2 piersi kurczaka przeciete na pól i cienko rozbite
  • pesto z czosnku niedźwiedziego
  • sól (curry, pieprz cayenne)
  • oliwa oliwek

Sposób wykonania / Instructions:

Na pesto z czosnku niedźwiedziego

  • Wszystkie składniki umieścic w blenderze i zmiksować na gładką masę

Na roladki

  • Rozbite filety natrzeć solą, curry, pieprzem cayenne i odrobiną oliwy.
  • Na filetach rozsmarować pesto i zwinąć w roladki. Zawinąc ciasno w folię aluminiową. Piec 30 – 40 min w temperaturze 180 °C .Jeśli chcemy aby roladki były bardziej rumiane to ok. 10 min przed końcem pieczenia odwinąc z folii