Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Roladki z pstrąga w sosie porowym z soczewicą i kaszą perłową

Składniki

  • 3 filety z pstrąga
  • 6 plastrów wędzonego surowego boczku
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki rodzynek
  • Musztarda sarepska
  • Pieprz cytrynowy
  • Pęczek świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki masła
  • Olej rzepakowy

Sos porowy

  • 1 por
  • 1 cebula
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany 30%
  • Soczewica w puszce
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • Sól morska
  • Pieprz czarny

Wykonanie

Pstrąg

W małej misce mieszamy rodzynki, kapary i dodajemy 2 łyżeczki musztardy sarepskiej. Doprawiamy dużą ilością siekanej natki pietruszki i mieszamy.

Plastry boczku układamy po 2 tak, żeby nachodziły na siebie. Filety z pstrąga układamy skórą do dołu na plastrach boczku, oprószamy pieprzem cytrynowym i nakładamy przygotowany farsz z rodzynek i kaparów.Kazda porcje rolujemy w roladki i spinamy wykałaczka , zeby sie nie rozpadały . Roladki układamy na blasze wyłożonej pergaminem , nasmarowanej oliwą. Wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do 190̊ C.
Kasza Pęczak
Polowe szklanki kaszy pęczak wsypujemy na sito, dokładnie płuczemy pod kranem, aż zacznie lecieć czysta woda. Do garnka wlewamy 1 i 1/2 szklanki wody. Czekamy na zagotowanie wody .Wrzucamy kaszę i dodajemy łyżkę oliwy . Od ponownego zagotowania wody zmniejszamy gaz . Gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut zależnie od gramatury kaszy. Nie mieszamy w trakcie. Wyłączamy gaz. Zostawiamy kaszę jeszcze na jakieś 15 minut, aby wciągnęła całą wodę i się wyprażyła na sypko.
Sos porowy
Białe części pora kroimy w paski, cebulę w grubszą kostkę.Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Do zeszklonego pora i cebuli wlewamy białe wino. Doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem.Następnie wlewamy śmietanę do uzyskania kremowej konsystencji . Pod koniec dodajemy odsączoną soczewicę i ugotowaną wcześniej kaszę

Upieczone roladki podajemy z przygotowanym wczesniej sosem porowym .

Pstrag 3 (2).jpg

Pstrag 5 (2)