Śniadanie

Drożdżówki z pastą z kurczaka

Drożdżówki z pastą z kurczaka. Jakiś czas temu robiłam pastę kanapkową z kurczaka. Do pasty dodałam suszone pomidory dla podkręcenia smaku. Ponieważ trochę pasty mi zostało, postanowiłam ją wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych ślimaczków. Świetne na śniadanie czy jako przekąska do pracy.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins
2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pastę z kurczaka

  • 2 ugotowane udka z kurczaka (mogą być z rosołu, samo mięso)
  • 100 gramów serka philadelphia
  • 10 połówek pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyzki pasty tagine (niekoniecznie, może być koncentrat pomidorowy)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego

Drożdżowe slimaczki

  • 540 g mąki pszennej
  • 1/2 łyzeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
  • 75 g masła (roztopionego)
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka

Dodatkowo

  • garść zielonych oliwek

Sposób wykonania / Instructions:

  • Sposób wykonania

Pasta z kurczaka

  • Cebulę podsmażyć na oleju. W misie blendera umieścic cebulę, mięso, pomidory suszone, ser i pastę tagine. Doprawić do smaku. Zmiksować na kremową konsystencję.

Drożdżowe slimaczki

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (jesli mamy świeże, wpierw zrobic rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić. Na koniec dodać roztopione masło. Wyrobić, odpowiednio długo, by ciasto miało miękkią i elastyczną konststencję. Zrobić kulę. Dać do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce,aż podwoi objętość. ( około 1,5 godziny).
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm. Blat i wałek posypać mąką żeby ciasto się nie kleiło.
  • Przygotowane ciasto posmarować pastą z kurczaka. Posypać oliwkami.Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem podzielić na równe 10 części. Ruloniki ułożyć na blaszce wyłozonej pergaminem, w sporych odstepach, żeby się nie stykały. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut .

Metoda dla osób uzywających maszyny do chleba :

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie. Wpierw płyny, potem produkty sypkie i na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.