Wpadłam na ten przepis przeglądając stronę Moje Wypieki . Jak większość chyba jem oczyma. I pierwsze co przykuło mój wzrok to niecodzienne podanie tego deseru . Po drugie to nazwa która mnie zaintrygowała .Brzmi tak egzotycznie . Przepis wydawał się prosty co okazało się dodatkowym atutem .Pączki są wilgotne i cudownie serowe . Dodatek kwaśnej śmietany przełamuje słodycz konfitury wiśniowej z którą się je podaje .
Składniki na 7 – 8 sztuk:
- 250 g rozdrobnionego twarogu lub ricotty lub zmielonego twarogu jak na serniki (tylko dobrej jakości, gęstego)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 150 – 250 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią
- szczypta soli
W misie miksera umieścić twaróg, jajko, żółtko i sok z cytryny, cukier z wanilią i sól. Dokładnie utrzeć wszystkie składniki. Dodać mąkę pszenną (zaczynając od 150 g – będzie to zależało od wilgotności i konsystencji twarogu jak i wielkości jajek; przy twarogu w kostce mniej mąki, przy zmielonym lub kremowym więcej) i sodę oczyszczoną. Dobrze wyrobić, do połączenia. Wyrobione ciasto może być lepkie, więc nie można dosypywać zbyt dużo mąki, by gotowe pączki nie były zbyt twarde.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką, rozwałkować dość grubo. Z ciasta wycinać oponki (np. przy pomocy foremki do ciastek), do każdej zachowując wykrojoną dziurkę – małą kulkę (będą potrzebne).
Smażyć oponki i kulki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron .Po usmażeniu odkładać na ręcznik kuchenny do odsączenia.
Dodatkowo:
- gęsta kwaśna śmietana 18%
- konfitura wiśniowa lub owoce w syropie
- cukier puder, do oprószenia
Na każdą oponkę nakładać pełną łyżkę śmietany , oblewać frużeliną wiśniową lub owocami w syropie lub konfiturą, na wierzch kłaść małą kulkę ciasta i oprószać cukrem pudrem.
Źródło inspiracji http://www.mojewypieki.com/przepis/papanasi