Ciasta

Rustykalna tarta z figami

Rustykalna tarta z figami. Och, jak ja lubię ta tartę nie tylko za smak ale i wygląd. Pyszne, kruche ciasto plus nadzienie z serka mascarpone i dojrzałe, piekne figi. Cudny zapach w domu i tylko jeden minus, zbyt szybko znika.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
1 hr
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • szklanki maki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła w kawałkach
  • 3 łyżki lodowatej wody

Na nadzienie

  • 125 g serka mascarpone
  • 125 ml mleka słodzonego (skondensowanego z puszki)
  • 1 jajko
  • ok 1/2 kilograma dojrzałych fig pokrojonych w plasterki

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i szybko zagnieć ciasto. Zawinąc w folię i umieścić w lodówce na około 60 minut w celu dobrego schłodzenia
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość i około 5 mm i wielkości około 30 cm

Na nadzienie

  • W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym (krótko miksować, tylko do połączenia się składników).
  • Delikatnie rozmarować na spodzie zostawiając dookoła czysty margines o wielkości około 5 cm
  • Ułożyć ściśle owoce na wierzchu ciasta (oprócz czystego marginesu).
  • Pozostawione ciasto nałóżyć na wierzch owoców i posypać odrobiną cukru.
  • Piec tartę w 200 stopniach przez około 40 minut – aż ciasto będzie rumiane.