Rustykalna tarta z figami. Och, jak ja lubię ta tartę nie tylko za smak ale i wygląd. Pyszne, kruche ciasto plus nadzienie z serka mascarpone i dojrzałe, piekne figi. Cudny zapach w domu i tylko jeden minus, zbyt szybko znika.
Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
1 hr
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Składniki / Ingredients:
Na ciasto
- 1¼ szklanki maki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 125 g zimnego masła w kawałkach
- 3 łyżki lodowatej wody
Na nadzienie
- 125 g serka mascarpone
- 125 ml mleka słodzonego (skondensowanego z puszki)
- 1 jajko
- ok 1/2 kilograma dojrzałych fig pokrojonych w plasterki
Sposób wykonania / Instructions:
Na ciasto
- Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i szybko zagnieć ciasto. Zawinąc w folię i umieścić w lodówce na około 60 minut w celu dobrego schłodzenia
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość i około 5 mm i wielkości około 30 cm
Na nadzienie
- W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym (krótko miksować, tylko do połączenia się składników).
- Delikatnie rozmarować na spodzie zostawiając dookoła czysty margines o wielkości około 5 cm
- Ułożyć ściśle owoce na wierzchu ciasta (oprócz czystego marginesu).
- Pozostawione ciasto nałóżyć na wierzch owoców i posypać odrobiną cukru.
- Piec tartę w 200 stopniach przez około 40 minut – aż ciasto będzie rumiane.





