Drugie dania Dania rybne Uncategorized

Ryba po grecku

Ja już kiedyś wspominałam , że mnie ryby lekko w zęby gryzą . W tym przypadku jednak zajadam się obiadem ze smakiem . Zasługą tego jest duża ilość warzyw . Wszystkie te warzywa dobrze przyprawione i podkręcone kwaskowatymi pomidorami z puszki . Do tego dodatek kaszy pęczak .

Składniki

  • 500 gram  marchewki
  • 150 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 1 średni por
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 – 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 400 gram pomidorów w puszce
  • 800 g filetów dorsza
  • olej roślinny do smażenia

Przyprawy do warzyw

  • słodka papryka
  • oregano
  • majeranek
  • rozmaryn
  • tymianek
  • cząber

Przyprawy do ryby

  • Sól
  • Czosnek
  • bazylia,
  • Gorczyca
  • Imbir
  • Tymianek

Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i  poddusić na oliwie  . Dodać pokrojonego w plasterki pora.Wlać gorący bulion warzywny . Gotować przez 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy.

Rybę umyć i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać przyprawami .W czasie gdy gotują się warzywa można usmażyć rybę na  złoto na rozgrzanym oleju.

Pod koniec gotowania warzyw dodać pomidory z puszki. Gotować do odparowania płynu .Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie. Schłodzić w lodówce, najlepiej przygotować z wyprzedzeniem aby potrawa nabrała smaku.

Podawać z ryżem lub kaszą

P1011610.JPG

 

P1011608.JPG