Składniki
- Ryba dorsz 2 średniej wielkości kawałki
Zioła do ryby
- Tymianek
- Pietruszka,
- Kolendra,
- Koperek
Kasza gryczana 1 szklanka
Warzywa
- Bób 200 gram
- Małe marchewki 100 gram
- Pietruszka 1 sztuka
- Fasola zielona 100 gram
- Kalafior ¼ podzielona na mniejsze części
- Małe pieczarki 100 gram
- Słodki ziemniak 1 sztuka
Zioła do warzyw
- Majeranek
- Bazylia
- Tymianek
- Oregano
- Rozmaryn
- Kolendra
- Pieprz czarny
Wykonanie
W garnku z osoloną wodą gotujemy warzywa
Bób, pietruszkę pokrojoną w paski , marchewkę , fasolę , kalafior przez około 15 min . Międzyczasie obieramy słodkiego ziemniaka i kroimy w cienkie plastry . Warzywa odsączamy i suszymy lekko na papierowym ręczniku .
W osobnym garnku gotujemy kaszę gryczaną .
Zagotowujemy 2 szklanki wody z 1 łyżeczką soli i 3 łyżkami oleju. Do gotującej się wody wsypujemy 1 szklankę kaszy gryczanej. Mieszamy bardzo delikatnie przez kilka sekund, aby kasza nie przylepiła się do dna garnka. Gdy woda z kaszą zagotuje się ponownie, przykręcamy gaz (woda musi nadal bardzo delikatnie się gotować) nakrywamy garnek pokrywką i gotujemy 15 minut. Nie mieszamy już w trakcie gotowania. Po 15 minutach wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę na kolejne 10 minut, aby doszła i wciągnęła pozostałą wodę. Okrywamy pokrywę i delikatnie mieszamy, odstawiamy na 5 minut aby odparowała.
Rybę przyprawiamy . Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 min
W trakcie kiedy ryba jest w piekarniku na dużej patelni rozgrzewamy olej . Podsmażamy na patelni pieczarki , dodajemy kaszę . Kaszy dodajemy według uznania . Dodajemy ugotowane wcześniej warzywa . Przyprawiamy majerankiem , bazylią , tymiankiem , oregano, rozmarynem , a także kolendrą i pieprzem . Delikatnie mieszamy do połączenia składników
Na drugiej patelni na gorącym oleju smażymy ziemniaka w plasterkach żeby uzyskać chrupiące chipsy
Podajemy rybę z kaszą pieczoną z warzywami i chipsami ze słodkiego ziemniaka