Drugie dania Uncategorized

Rybny gulasz z chorizo i fasolą.

 

Smaczne połączenie dorsza z kiełbasą chorizo w aromatycznym gulaszu z dużą ilością pomidorów i papryki. Wyczuwalny smak wędzonej papryki podkręca smak. Dodatek czerwonego wina wzbogaca smak gulaszu. 

  • 1 łyżka oliwy
  • 120 g pokrojonego w kostkę chorizo
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 100 ml czerwonego wina
  • 400 g pomidorów puszki
  • 2 łyżki świeżego oregano
  • 200 g mix fasoli puszka
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 500 g filetu z dorsza
  • ocpjonalnie do smaku: brązowy cukier, ostra papryka, sól, pieprz

Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażyć chorizo i cebulę. Następnie przełożyć do większego, żaroodpornego naczynia. Dodać rybę. Na dorsza wylać pomidory z puszki i wino. Dorzucić pomidorki koktajlowe i pokrojona w paski paprykę. Dodać przyprawy i suszone pomidory. Pod koniec dodać odsączony mix fasoli. Przykryć i wstawić do piekarnika na ok 30 min.

U mnie gulasz podany z ryżem i zieloną fasolą soi.

P1013917.JPG

P1013922.JPG

źródło inspiracji : http://www.housebeautiful.co.uk/lifestyle/recipes/a485/spanish-stew-cod-chickpeas/