Drugie dania

Ryż pomidorowy z wołowymi pulpecikami

Ryż pomidorowy z wołowymi pulpecikami. Najwiekszą robotę robi tutaj ten pomidorowy ryż. Jest bardzo smaczny, kremowy i świetnie smakuje z dodatkiem pomidorów, marchewki i dodanej śmietamy na końcu. Można swobodnie jeść jako samodzielne danie. Ja zrobiłam dodatkowo wołowe pulpeciki, bo miałam mięso wołowe domagające się uwgai. Pulpeciki zrobione z dodatkiem marokańskiej pasty tagine, żeby były bardziej wilgotne i pyszne.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pulpeciki

  • 1/2 kg mięsa mielonego (np. szynka wieprzowa)
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • około 1/4 szklanki zimnego bulionu
  • 2 łyżki pasty tagine
  • mąka do obtoczenia
  • do podsmażenia smalec lub masło klarowane lub olej

Na ryż

  • 1 szklanka białego ryżu
  • 1 kg pomidorów obranych ze skóry i pokrojonych w kostke
  • 1/2 szkl passaty pomidorowej
  • 1 łyżka pasty tagine (niekoniecznie)
  • 2 marchewki starte na tarce
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • kilka suszonych pomidorów (opcja)
  • 1 łyżka wędzonej papryki (opcja)
  • śmietana
  • listki bazylii (natki pietruszki)
  • kilka łyżek oleju

Sposób wykonania / Instructions:

Na pulpeciki

  • Na patelni z gorącym olejem podsmażyć cebulkę.
  • Do większej miski włożyć zmielone mięso, podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz, czosnek, płatki owsiane i pastę tagine. Wszystko dobrze wymieszać.
  • W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać na raty bulionu i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze pulpety. Masa mięsna może wydawać się dość luźna, wtedy kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite.
  • Uformować mięsne kulki, obtoczyć w mące i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor

Na ryż

  • Ryż wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Następnie dodac marchewkę, przesmażyć razem, żeby marchewka zrobiła sie miekka,
  • Do warzyw dodać pomidory, oraz pokrojone w paski pomidory suszone i passate. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem i wędzoną papryką. Gotować razem pod przykryciem na małym gazie przez mniej więcej 10 minut.
  • Następnie wrzucić ryż i w razie potrzeby jeszcze 1 szklankę wody. Przykryć i dusić pod przykryciem przez 20 minut. Pod koniec dodac pastę tagine
  • Ryż z sosem pomidorowym doprawić pod koniec solą, śmietaną i poszatkowaną zieleniną