Bez kategorii

Ryż z dynią i suszonymi pomidorami

Ryż z dynią i suszonymi pomidorami. Nadal korzystam z sezonu na dynię i zrobiłam ryz z dodatkiem dyni, dyniowego puree, marchewki i cebuli. Smak podkręciły suszone pomidory z zalewy i dodatek kwasnej śmietany. Fajne sprawdziła się też tutaj wędzona papryka. Podałam z wędzonym łososiem, choć ja zajadałam sie samym ryżem bez ryby.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 szklanka białego ryżu
  • 1 mała dynia pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka dyniowego puree
  • 2 marchewki starte na tarce
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • śmietana
  • listki bazylii (natki pietruszki)
  • kilka łyżek oleju

Sposób wykonania / Instructions:

  • Ryż wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Następnie dodac marchewkę, przesmażyć razem, żeby marchewka zrobiła sie miekka
  • Do warzyw dodać dynię oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem i wędzoną papryką. Gotować razem pod przykryciem na małym gazie przez mniej więcej 10 minut.
  • Następnie wrzucić ryż i w razie potrzeby jeszcze 1 szklankę wodyoraz dyniowe puree Przykryć i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
  • Ryż doprawić pod koniec solą, śmietaną i poszatkowaną zieleniną
  • Podawać według uznania. U mnie były to kawałki wędzonego łososia