Ryż z dynią i suszonymi pomidorami. Nadal korzystam z sezonu na dynię i zrobiłam ryz z dodatkiem dyni, dyniowego puree, marchewki i cebuli. Smak podkręciły suszone pomidory z zalewy i dodatek kwasnej śmietany. Fajne sprawdziła się też tutaj wędzona papryka. Podałam z wędzonym łososiem, choć ja zajadałam sie samym ryżem bez ryby.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Składniki / Ingredients:
- 1 szklanka białego ryżu
- 1 mała dynia pokrojona w kostkę
- 1 szklanka dyniowego puree
- 2 marchewki starte na tarce
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- kilka suszonych pomidorów
- 1 łyżka wędzonej papryki
- śmietana
- listki bazylii (natki pietruszki)
- kilka łyżek oleju
Sposób wykonania / Instructions:
- Ryż wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Następnie dodac marchewkę, przesmażyć razem, żeby marchewka zrobiła sie miekka
- Do warzyw dodać dynię oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem i wędzoną papryką. Gotować razem pod przykryciem na małym gazie przez mniej więcej 10 minut.
- Następnie wrzucić ryż i w razie potrzeby jeszcze 1 szklankę wodyoraz dyniowe puree Przykryć i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
- Ryż doprawić pod koniec solą, śmietaną i poszatkowaną zieleniną
- Podawać według uznania. U mnie były to kawałki wędzonego łososia



