Drugie dania Bez kategorii

Ryż z jarmużem, pomidorami i czerwona fasolą podany z piersią z kurczaka – Rice with kale, tomatoes and red beans served with chicken breasts

Ryż z jarmużem, pomidorami i czerwona fasolą podany z piersią z kurczaka. Aromatyczny, dobrze przyprawiony ryż duszony z warzywami. Smak dodatkowo wzbogacony pasta tagine i kiszoną cytryną. Wyraziste smaki fajnie współgrają z piersią z kurczaka.

⦁ 2 łyzki oleju
⦁ 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
⦁ 10 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
⦁ 2 garście jarmuzu
⦁ 5 suszonych pomidorów, pokrojonych na mniejsze kawałki
⦁ 50 gr ugotowanej soczewicy
⦁ 50 gr czerwonej fasoli z puszki
⦁ 2 kubki ( 250 ml pojemności ) ugotowanego ryzu basmati
⦁ 4 łyzki pasty tagine
⦁ 1 kiszona cytryna
⦁ 1/2 szklanki wody
⦁ sol, pieprz
⦁ 1 łyżeczka słodkiej papryki
⦁ 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
⦁ 1/2 łyzeczki czosnku granulowanego

Na oleju podsmażyc cebulę. Dodac pomidory i smazyc razem kilka minut. Dodac jarmuz i wode. Dusic razem przez kilka minut. Dodac przyprawy. Wymieszac. Dorzucic soczewice, czerwona fasole i suszone pomidory.Gotowac kolejne kilka minut. Dodac paste tagine i kiszona cytryne pokrojona na mniejsze kawalki. Dorzucic ryz. Wymieszac i gotowac do czasu odparowania czesci plynu.

Na pierś z kurczaka :

⦁ Pierś z kurczaka 2 sztuki
⦁ Sól i pieprz
⦁ Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki
⦁ Słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
⦁ Suszony rozmaryn 1 łyżeczka
⦁ Oliwa 1 łyżka
⦁ Sos sojowy jasny 2 łyżki
Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę

English version

Rice with kale, tomatoes and red beans
⦁ 2 tbsp of oil
⦁ 1/2 onion diced
⦁ 10 cherry tomatoes, cut in half
⦁ 2 handfuls of kale
⦁ 5 dried tomatoes, cut into smaller pieces
⦁ 50 gr of cooked lentils ( from can )
⦁ 50 gr of red kidney beans from a can
⦁ 2 cups (250 ml capacity) of cooked basmati rice
⦁ 4 tbsp of tagine paste
⦁ 1 preserved lemon cuto into pieces
⦁ 1/2 glass of water
⦁ salt, pepper
⦁ 1 teaspoon of paprika
⦁ 1/2 teaspoon ground cumin
⦁ 1/2 tbsp granulated garlic

Fry onions in oil. Add tomatoes and fry together for a few minutes. Add the kale and water. Simmer together for a few minutes. Add spices. Mix. Add lentils, red beans and dried tomatoes. Cook for another few minutes. Add paste tagine and pickled lemon cut into smaller pieces. Add the rice. Mix and cook until the liquid evaporates.

For the chicken breast:

⦁ Chicken breast 2 pieces
⦁ Salt and pepper
⦁ Hot paprika powder ½ teaspoon
⦁ Paprika powder 1 teaspoon
⦁ Dried rosemary 1 teaspoon
⦁ Olive oil 1 tbsp
⦁ Light soy sauce 2 tbsp
Wash the chicken breasts, dry them. Season with spices. Rub with olive oil and soy sauce. Leave to marinate for about 1 hour
Heat the oven to 180 ° C. In. Put the fillets together with the marinade in a casserole dish and bake for about 25 minute. Turn them halfway trough the cooking