Sałatka z czerwoną kapustą, koprem włoskim i bobem. Kolorowa. Smaczna. Chrupiąca. Pożywna i uzależniająca. Świetna jako dodatek do mięsa lub ryby. Ja podałam z dorszem pieczonym w piekarniku. Wy możecie podać wedle swojego uznania.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Składniki / Ingredients:
Na sałatkę
- 1/4 poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1/2 bulwy kopru włoskiego
- 100 gr ugotowanego i obranego bobu
- 100 gr ugotowanej białej kaszy gryczanej
- 50 gr ziarna granatu
- zielona sałata
- garść świeżej poszatkowanej pietruszki
- garść pokruszonych pistacji
- sól
- pieprz
Dressing
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka majonezu
Sposób wykonania / Instructions:
Na sałatkę
- W misce wymieszać wszystkie składniki i doprawić sola i pieprzem.
Dressing
- Do dość miski wlać płynny miód, sok z cytryny i oliwę. Dodać musztardę i majonez
- Dokładnie wymieszać aż sos uzyska jednolitą konsystencję. Sosem polać sałatkę i wymieszać.



