Drugie dania

Sałatka z czerwoną kapustą, koprem włoskim i bobem

Sałatka z czerwoną kapustą, koprem włoskim i bobem. Kolorowa. Smaczna. Chrupiąca. Pożywna i uzależniająca. Świetna jako dodatek do mięsa lub ryby. Ja podałam z dorszem pieczonym w piekarniku. Wy możecie podać wedle swojego uznania.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sałatkę

  • 1/4 poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 100 gr ugotowanego i obranego bobu
  • 100 gr ugotowanej białej kaszy gryczanej
  • 50 gr ziarna granatu
  • zielona sałata
  • garść świeżej poszatkowanej pietruszki
  • garść pokruszonych pistacji
  • sól
  • pieprz

Dressing

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka majonezu

Sposób wykonania / Instructions:

Na sałatkę

  • W misce wymieszać wszystkie składniki i doprawić sola i pieprzem.

Dressing

  • Do dość miski wlać płynny miód, sok z cytryny i oliwę. Dodać musztardę i majonez
  • Dokładnie wymieszać aż sos uzyska jednolitą konsystencję. Sosem polać sałatkę i wymieszać.