Śniadanie Uncategorized

Sałatka jarzynowa z krewetkami i szynką

 

Sałatka jarzynowa jest tematem tak oklepanym i znanym , że mało pewnie kto nie wie jak się ją robi .  Wiele na przestrzeni lat powstało wariacji tego dania . Ja lubię prosto , klasycznie . Dla pewnego smakosza podana ze smażonymi krewetkami i plastrem polędwicy łososiowej

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 jajka
  • 1/2 pora
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 słoik (ok. 300 g) majonezu
  • 100 g jogurtu
  • 2 łyżeczki musztardy

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć  (nie obierać). Włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Gotować pod przykryciem do miękkości. Odcedzić, wystudzić, obrać ze skórek. Pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski.

Jajka ugotować na twardo (ok. 5 – 6 minut licząc od zagotowania się wody), pokroić w kostkę, dodać do miski.

Pora i jabłko  i ogórki pokroić w małą kosteczkę.. Dodać do miski razem z odsączonym groszkiemi kukurydzą. Doprawić solą (około 1 łyżeczki) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki).

Majonez wymieszać ze jogurtem i musztardą .Wymieszać.

  • Krewetki 200 gram
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 40 g masła
  • sól morska do smaku
  • papryczka chili

 

Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia.  Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .

Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i  chili  , smażyć przez minutę z jednej strony.

Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.

Sałatką podawać z krewetkami i plastrem szynki

P1013165.JPG