Śniadanie Sałatki Uncategorized

Sałatka z arbuzem, awokado , oliwkami i grillowanym serem halloumi

 

Przyjemna propozycja na śniadanie z dodatkiem bagietki . Można również wykorzystać jako dodatek do mięsa . Lekkie i smakowite danie .

 

Składniki

2 porcje

  • oliwa sok z limonki lub cytryny, miód, sól, pieprz
  • 1 mały mix sałat z rukolą
  • 1 szklanka miąższu arbuza pokrojonego w kosteczkę
  • 1 awokado
  • 125 g sera halloumi do grillowania
  • zagęszczony ocet balsamiczny
  • 10 sztuk zielonych  oliwek pokrojonych  w plasterki

 

  • Do większej miski wlać 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z limonki i łyżkę miodu lub syropu klonowego, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, następnie dodać opłukaną i osuszoną sałatę i wszystko razem wymieszać.
  • Sałatę wyłożyć na talerze, dodać kosteczki arbuza , obrane i pokrojone awokado i oliwki
  • Ser pokroić na plastry i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy ser od spodu pokryje się ciemnymi paskami i zacznie odchodzić od patelni, podważyć go łopatką i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć grillowanie.
  • Ułożyć na sałatce, doprawić wszystko świeżo zmielonym pieprzem i skropić zagęszczonym octem balsamicznym.

P9110058.JPG

 

Źródlo inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-arbuzem-awokado-i-grillowanym-serem-halloumi