Drugie dania

Sałatka z batatów z krewetkami

Szybka sałatka batatów z krewetkami. Zrobienie sałatki nie wymaga specjalnych umiejętności. Najdłużej trzeba czekać na upieczenie się słodkich ziemniaków. Słodkie ziemniaki połączone z orzechami pekan, ziarnem granatu, rukolą, awokado oliwkami. Wszystko polane miodowo musztardowym dressingiem z dodatkiem śmietanki

Jeśli lubicie takie sałatki, koniecznie spróbujcie też przepisu Okiemblondynki na sałatka z paluszkami surimi

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 35 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sałatkę

  • 1 batat (ok. 300 g)
  • 1 łyżka oliwy (sól, pieprz, , szczypta płatków chili)
  • 50 g orzechów pekan
  • 1/2 owocu granatu ziarno
  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • 100 g rukoli
  • garśc czarnych oliwek pokrojonych w plastry
  • 1 łyżka musztardy miodowej lub dijon
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml smietany kremówki

Na krewetki

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie suszona)

Sposób wykonania / Instructions:

Na sałatkę

  • Bataty obrać, pokroić w kosteczkę. Skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, chili
  • Wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez około 30 minut lub do miękkości. Na 10 minut przed końcem dodać do pieczenia orzechy.
  • Wyłuskać owoce z granatu. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę.
  • Na półmiskach wyłożyć rukolę, doprawić solą i pieprzem, dodać bataty z orzechami, awokado, granata i oliwki.
  • Wymieszać składniki sosu i umieścic w malym rondelku. Zagotowac i odstawic do zgestnienia. Wystudzonym polać sałatkę.

Na krewetki

  • Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć. Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i chili , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Krewetki dodac do sałatki