Sałatki

Sałatka z karmelizowaną gruszką i fenkułem

Sałatka z karmelizowaną gruszką i fenkułem. Szybka sałatka z efektem Wow!!! Mamy tu i fenkuł i karmelizowane gruszki. Mamy dwa rodzaje sera ( kozi i pleśniowy ). Mamy…a czego tu nie mamy. Jest tego dużo, jest smacznie i mielismy nawet zachwyt Królisia ( doświadczalnego ) a z tym to bywa ciężko, więc należy się cieszyć. Łaska pańska na pstrym koniu jeździ więc każdy, królisiowy zachwyt jest na wagę złota

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • Składniki

Na sałatkę

  • bulwa kopru włoskiego [ fenkuła ] (pokrojonego w cienkie plastry na mandolinie)
  • 1 awokado pokrojone w plastry
  • 1/2 czerwonej cebili pokrojonej w cienkie plastry
  • ser pleśniowy opcjonalnie

Na karmelizowane gruszki

  • 2 łyżki masła
  • 2 gruszki średnie (nie za twarde, ale nie rozpadające się)
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Na krewetki

  • 200 g krewetek
  • klarowane masło
  • sól do smaku
  • 2 zabki czosnku przecisnięte przez praskę

Na kulki z koziego sera

  • 200 gr roladki koziego sera
  • puder z pistacji opcjonalnie

Na dressing

  • 1 łyżka musztardy (sarepskiej lub francuskiej)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól (świeżo mielony pieprz)

Sposób wykonania / Instructions:

Na karmelizowane gruszki

  • Gruszki pokroić na plastry.Nie obierać
  • Na dużej patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, wlać 1 łyżkę wody i dodac wanilię.
  • Podsmażyć owoce, aż lekko zbrązowieją i zmiękną, a następnie przewróć na drugi bok.

Na krewetki

  • Oczyscić krewetki. Rozgrzać masło, włożyć owoce morza i czosnek. Smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor.

Na kulki z koziego sera

  • Ser podzielic na 7-8 równych części. Zrobić kulki i obtoczyc w pudrze z pistacji ( pistacje mielone w blenderze)

Na dressing

  • W miseczce dokładnie wymieszać miód, musztardę i sok z cytryny (lub ocet winny). Dolać oliwę, cały czas mieszając. Jak już składniki się połączą, dodajemy sól i pieprz.

Na sałatkę

  • Na płaskim na talerzu ułożyc plastry warzyw, gruszki, dodać krewetki, kulki koziego sera z pistacjach oraz ser pleśniowy i skropić dressingiem

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating