Drugie dania Uncategorized

Sałatka z makaronem i polędwicą wieprzowa

 

Składniki

⦁ Makaron świderki 200 gram
⦁ Awokado 1 sztuka
⦁ Mango 1/2 sztuki
⦁ Mix fasoli 100 gram
⦁ Zielona fasola soi
⦁ Ziarna granatu
⦁ Pomidorki koktajlowe
⦁ Czerwona papryka 1 sztuka
⦁ Czerwona cebula 1/2
⦁ Maliny garść
⦁ 1 łyżka octu balsamicznego
⦁ 1/2 łyżeczki musztardy
⦁ 3 łyżki oliwy extra vergine
⦁ 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
⦁ szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu

⦁ Polędwica wieprzowa
⦁ pieprz
⦁ czosnek granulowany
⦁ rozmaryn
⦁ tymianek
⦁ majeranek
⦁ gorczyca
⦁ cząber
⦁ kminek

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Międzyczasie wymieszać w miseczce ocet balsamiczny, oliwę, miód i musztardę. Dodać sól i pieprz do smaku. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka.Mango i awokado pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i skopić sosem z octu balsamicznego. Wymieszać z makaronem

Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić czosnkiem , rozmarynem , tymiankiem , majerankiem , gorczyca, cząbrem i kminkiem. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
(Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)

P1018020.JPG

P1018027.JPG