Sałatka z pikantnym kurczakiem i serem camembert. Bardzo smaczna sałatka z aromatycznymi kawałkami kurczka, smażonym na patelni serem camembert i żurawiną.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 3 hrs
Składniki / Ingredients:
Na kurczaka
- 500 g udźca kurczaka (300 g samego mięsa bez skóry i kości)
Na marynatę
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru
Na sałatkę
- kurczak
- 1 opakowanie (100 g mixu sałat (u mnie rukola, szpinak, botwinka))
- 1 krążek (120 g sera camembert)
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oleju
- sól (pieprz, słodka papryka, szczypta chili, 1 łyżeczka curry)
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól (pieprz do smaku)
Sposób wykonania / Instructions:
Na kurczaka
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Umieścić mięso w marynacie i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie całość umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut.
Na sałatkę
- Sałatę rozłożyć na półmisku i poukładać na niej przygotowane kawałki kurczaka.
- Suchą patelnię wstawić na gaz, lekko podgrzać. Ser pokroić na mniejsze trójkąty i podsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Następnie przełożyć na półmisek z sałatą i kurczakiem.
- Oliwę z oliwek, miód i ocet balsamiczny przelać do małego słoiczka. Doprawić solą i pieprzem. Zakręcić i energicznie wstrząsnąć do połączenia składników. Sałatkę przed podaniem polać przygotowanym sosem i posypać suszoną żurawiną.




źródło inspiracji https://dankapichci.pl/salatka-z-camembertem-i-kurczakiem/