Drugie dania Dania rybne Sałatki Uncategorized

Sałatka z soczewicą, granatem, burakami i krewetkami

To są moje smaki . Moje kolory . Ja zjadam tą sałatkę oczyma. Wszystko mi w tym daniu gra . Burak to jedno z moich ulubionych warzyw. Plus zielona fasola soi, w której jestem zakochana . Pysznie i zdrowo. Pomysł na sałatkę wynaleziony w kulinarnym miesięczniku Moje Gotowanie 

Składniki

  • 4 średnie buraki
  • 200 gram ugotowanej soczewicy (może być z puszki)
  • 3 łyżki occtu winnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • Miód opcjonalnie
  • 1 owoc granatu
  • 1 czerwona cebula
  • 100 gram zielonej fasoli soi
  • 100 gram czerwonej fasoli z puszki
  • 1 awokado
  • Listki mięty

Wyszorowane buraki ze skórą posmarować olejem, zawinąć w folię aluminiową .Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku ok 50 min (lub do miękkości) w temperaturze 190C  . Soczewicę przelać zimną wodą i gotować ok 10 min w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej . Ocet wymieszać z olejem, musztardą , miodem sokiem z pomarańczy .Gotowe buraki obrać i pokroić w słupki . W misce wymieszać pokrojone buraki, soczewicę , czerwoną fasolę, ziarna granatu , cebule pokrojonę w piórka . Wlać sos i wymieszać . Pod koniec dodać zieloną fasolę soi . Podawać z krewetkami i awokado . Udekorować listkami mięty

  • 250 g większych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie łyżki masła
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie suszona)

Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia.  Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać masło, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i  chili  , smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.

P1014640.JPG

P1014634.JPG