Śniadanie Uncategorized

Sałatka ze słodkich ziemniaków z jajkiem marynowanym w burakach

 

Ta sałatka gościła już u mnie jako dodatek do obiadu . Mozna ja tez swobodnie podać jako główny posiłek śniadaniowy. U mnie z jajkiem marynowanym w burakach , szynka parmeńską i awokado 

Sałatka z batatów

  • Batat 1 sztuka
  • Kukurydza puszka 100 gram
  • Czerwona fasola puszka 100 gram
  • Zielona fasola soi 100 gram
  • Groszek konserwowy 100 gram
  • Szczypior
  • Papryka czerwona 1 sztuka
  • Papryka zolta 1 sztuka
  • Majonez 1 lyzka
  • Musztarda ½ lyzeczki
  • Sok z cytryny 2 lyzeczki
  • Oliwa 1 lyzka
  • Miod 1 lyzeczka
  • Sol
  • Pieprz

Słodkiego ziemniaka obrać ze skory i pokroić w kostkę. Wyłożyć na blachę posmarowane oliwa i piec  do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Międzyczasie z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przestudzonego ziemniaka połączyć z paprykami , kukurydza, czerwona fasola , groszkiem , zielona fasola soi i posiekanym szczypiorem

W miseczce połączyć majonez, musztardę, oliwę, miód i sok z cytryny . Powstały sos połączyć z warzywami . Doprawić do smaku sola i pieprzem

Dodatkowo

  • Jajko marynowane w burakach

Jajka marynowane w burakach

  • 8 ugotowanych jajek
  • 7 ugotowanych buraków

Marynata

  • 1/5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 ząbki czosnku

 

Wszystkie składniki  marynaty oprócz octu zagotować.Po zagotowaniu odstawić,  wlać ocet i zamieszać .W słoju ułożyć warstwę  buraków i włożyć część ugotowanych jaj . Ułożyć kolejna warstwę buraków i jajek . Przykryć burakami . Zalać marynatą i odstawić na 24 godziny.

 

  • Szynka parmeńska
  • Awokado

P1017866.JPG