Drugie dania Bez kategorii

Sałatka ze szparagami, gruszką i krewetkami

Sałatka ze szparagami, gruszką i krewetkami. Do tego żurawina, słodki ziemniak, orzechy pekan i pistacjowe pesto. Sałatka na szybki obiad lub przekąskę. Łatwa w przygotowaniu, smaczna, zdrowa i kolorowa. Same zalety. Nic tylko się zajadać.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 250 gr krewetek
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 50 gr żurawiny namoczonej w gorącej wodzie
  • 1 pęczek szparagów ugotowanych i pokrojonych w plasterki
  • 1 słodki ziemniak upieczony i pokrojony w kostkę
  • garść pokruszonych orzechów pekan
  • 1 gruszka pokrojona w grubszą kostkę
  • 100 gr zielonego świeżego groszku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • pistacjowe pesto opcjonalnie

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na patelni, na rozgrzanej oliwie usmażyć krewetki i czosnek. Smażyć około 5 minut. Ściągnąć krewetki z patelni. Na tłuszcz po krewetkach dodać porwany jarmuż. Dusić ,podlać wodą aż zmięknie, przyprawić pieprzem i solą. Wystudzić. Wrzucić do miski. Połączyć ze słodkim ziemniakiem i gruszką. Dodać krewetki, szparagi, groszek i żurawinę. Przed podaniem posypać pokruszonymi orzechami pekan i skropić pistacjowym pesto.