Sałatka ze szparagami, gruszką i krewetkami. Do tego żurawina, słodki ziemniak, orzechy pekan i pistacjowe pesto. Sałatka na szybki obiad lub przekąskę. Łatwa w przygotowaniu, smaczna, zdrowa i kolorowa. Same zalety. Nic tylko się zajadać.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Składniki / Ingredients:
- 250 gr krewetek
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 50 gr żurawiny namoczonej w gorącej wodzie
- 1 pęczek szparagów ugotowanych i pokrojonych w plasterki
- 1 słodki ziemniak upieczony i pokrojony w kostkę
- garść pokruszonych orzechów pekan
- 1 gruszka pokrojona w grubszą kostkę
- 100 gr zielonego świeżego groszku
- sól
- pieprz
- olej
- pistacjowe pesto opcjonalnie
Sposób wykonania / Instructions:
- Na patelni, na rozgrzanej oliwie usmażyć krewetki i czosnek. Smażyć około 5 minut. Ściągnąć krewetki z patelni. Na tłuszcz po krewetkach dodać porwany jarmuż. Dusić ,podlać wodą aż zmięknie, przyprawić pieprzem i solą. Wystudzić. Wrzucić do miski. Połączyć ze słodkim ziemniakiem i gruszką. Dodać krewetki, szparagi, groszek i żurawinę. Przed podaniem posypać pokruszonymi orzechami pekan i skropić pistacjowym pesto.


