Śniadanie Sałatki Uncategorized

Sałatka ze szpinakiem, awokado, mandarynką i jajkiem marynowanym w burakach

 

 

U mnie fazy na sałatki ciąg dalszy. No i kompletnie się zakochałam w wyglądzie jajek marynowanych w burakach  . I teraz pasuje czy nie pasuje wszędzie dorzucam różowe  jajka 😉 No może trochę przesadziłam ale naprawdę bardzo mi się podobają w różnych kombinacjach sałatkowych . Kolejna lekka propozycja na śniadanie lub jako przekąska pomiędzy posiłkami . 

 

Jajka marynowane w burakach

  • 8 ugotowanych jajek
  • 7 ugotowanych buraków

Marynata

  • 1/5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 ząbki czosnku

 

Wszystkie składniki  marynaty oprócz octu zagotować.Po zagotowaniu odstawić,  wlać ocet i zamieszać .W słoju ułożyć warstwę  buraków i włożyć część ugotowanych jaj . Ułożyć kolejna warstwę buraków i jajek . Przykryć burakami . Zalać marynatą i odstawić na 24 godziny.

Składniki na salatke

  • 100 g szpinaku
  • 1 awokado, pokrojone na cząstki
  • 2 mandarynki, pokrojone w plastry
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 4 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni
  • 10 czarnych oliwek, przekrojonych na połówki
  • Jajka marynowane w burakach

Sos balsamiczny:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie

Przygotować sos balsamiczny mieszajac wszystkie skladniki

Szpinak umyć, osuszyć i ułożyć na talerzach. Dodać awokado, mandarynkę, cebulę, orzeszki pinii i oliwki. Na koniec dodac jajka. Wszystko polać sosem balsamicznym.

P1014865.JPG

P1014870.JPG