Drugie dania

Łosoś z mango chutney

Łosoś z mango chutney . Łosoś z piekarnika podany z domowej roboty mango chutney. Ja akurat miałam słoiczek domowego. Jeśli nie macie możecie użyć sklepowego. Łosoś podany z kremowym risotto, z dodatkiem pora, wina i parmezanu

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Mango chutney

  • 1 kg mango, twarde, ale dojrzałe, obrane i posiekane
  • 4 strąki kardamonu
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony
  • 1 świeże czerwone chili drobno posiekane
  • 250 ml octu z białego wina
  • 200 g cukru
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
  • 4 cm imbiru

Na risotto

  • 1/2 pora posiekanego w małą kosteczkę
  • 2 łyżki masła + dodatkowe 3 łyżki zimnego masła
  • 700 ml bulionu jarzynowego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 szklanki ryżu do risotto np. Arborio
  • 40 ml białego wytrawnego wina
  • 30 g tartego sera pecorino lub parmezanu
  • garść drobno pokrojonej świeżej pietruszki

Na łososia

  • 2 filety z łososia
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 plasterki cytryny
  • 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego

Sposób wykonania / Instructions:

Mango chutney

  • Usunąć nasiona kardamonu ze strąków.
  • Dodać ocet i cukier na dużą patelnię. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień.
  • Na osobnej patelni uprażyć kmin, kolendrę i kardamon, aż będą aromatyczne, a następnie zmiażdżyć używając tłuczka i moździerza. Dodać sproszkowane chili i wymieszać. Dodać do octu, razem z posiekanym mango, ziarnami czarnuszki i 2 łyżeczkami soli morskiej.
  • Dodać starty imbir, czosnek i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut do 1 godziny, aż uzyska gęstą, syropowatą konsystencję, dodając posiekane chili na 10 min przed końcem.
  • Podziel na wysterylizowane słoiki

Na risotto

  • W garnku roztopić 2 łyżki masła, dodać pora i zeszklić mieszając od czasu do czasu nie rumieniąc, przez około 5 minut. Wrzucić ryż i smażyć na małym ogniu przez około 1 minutę ciągle mieszając. Wlać wino i całkowicie odparować. Następnie stopniowo (po około 1/2 szklank )dodawać gorący bulion, mieszając ryż. Dodawać kolejną porcję bulionu dopiero wówczas gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gotować do wyczerpania bulionu.
  • Odstawić risotto z ognia. Odczekać 1 – 2 minuty i po tym czasie dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz tarty ser parmezan. Wymieszać i doprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Pod koniec dodać pietruszkę.

Na łososia

  • Filety z łososia umyć i wysuszyć na ręczniku papierowym. Doprawić solą, pieprzem cytrynowym. Ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Polać sokiem z cytryny. Posypać posiekanym drobno koperkiem. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.