Drugie dania

Przegrzebki w sosie mango

Przegrzebki w sosie mango podawane z sałatką z jeżynami i jagodami to szybkie danie, do przygotowania w 30 min. Danie dla miłośników owoców morza. Przegrzebki w delikatnym sosie mango z dodatkiem przypraw i sosu rybnego z owocową sałatką.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na przegrzebki

  • 10 szt przegrzebków
  • klarowane masło

Na sos mango

  • 1 mango
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka sosu rybnego

Na sałatkę

  • sałata
  • garść jagód
  • garść jeżyn
  • 1/2 mango pokrojonego w kostkę
  • kilka truskawek pokrojonych w kostkę
  • 1/4 ogórka pokrojonego w kostkę
  • kozi ser
  • świeży tymianek
  • liofilizowana truskawka

Sposób wykonania / Instructions:

Na przegrzebki

  • Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.

Na sos mango

  • Zmiksować miąższ mango z octem, sokiem z limonki, brązowym cukrem, imbirem, oliwą i sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku. Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos, najlepiej ręcznym blenderem.

Na sałatkę

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce i wymieszać z dresingiem ( oliwa, miód, cytryna, ocet balsamiczny, sól, pieprz)