Drugie dania

Przegrzebki w sosie malinowym

Przegrzebki w sosie malinowym. Efektownie wygląda i jest smaczne.Przegrzebki w sosie malinowym podane z sałatka z truskawek i sera halloumi.

Ilość porcji / Servings – 1
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos malinowy

  • 350 mrożonych malin
  • 1/4 szkl czerwonego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru (w razie konieczności dodać więcej)
  • szczypta imbiru
  • szczypta kurkumy
  • sos rybny do smaku
  • sól
  • pieprz

Na przegrzebki:

  • 8 przegrzebków
  • klarowane masło
  • Truskawkowa salsa
  • 8 truskawek
  • 50 gram sera halloumi
  • 1/2 awokado
  • świeży tymianek
  • ocet balsamiczny wymieszany z sokiem z cytryny i modem

Dodatkowo

  • płatki migdałowe
  • pistacje
  • jezyny
  • liofilizowana malina

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos malinowy

  • Mrożone maliny umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę brązowego cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować maliny na gładką masę.(W razie konieczności przetrzec przez sitko )
  • Przelac ponownie do rondelka, dodać czerwone wino, przyprawy. Wymieszać i gotowac na małym ogniu do zredukowania płynu. Pod koniec dodac opcjonalnie sosu rybnego do smaku.

Na przegrzebki:

  • Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.

Truskawkowa salsa

  • Wszystkie składniki pokroić w bardzo drobna kostkę. Wymieszac z dressingiem i podawać ze skalopami i sosem malinowy.