Drugie dania

Scalopy w sosie malinowym

Scalopy w sosie malinowym. Danie szybkie do przygotowania, bo przygotowanie przegrzebków zajmuje kilka minut. Efektownie wygląda i jest smaczne. Scalopy podane z sałatka z truskawek i sera halloumi.

 

 

⦁ 350 mrożonych malin
⦁ 1/4 szkl czerwonego wina
⦁ brązowego cukru
⦁ szczypta imbiru
⦁ szczypta kurkumy
⦁ sos rybny do smaku
⦁ sól
⦁ pieprz

.Mrożone maliny umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę brązowego cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować maliny na gładką masę.(W razie konieczności przetrzec przez sitko )
Przelac ponownie do rondelka, dodać czerwone wino, przyprawy. Wymieszać i gotowac na małym ogniu do zredukowania płynu. Pod koniec dodac opcjonalnie sosu rybnego do smaku.

Na scalopy :

Małże św Jakuba ok 8 sztuk
klarowane masło
Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.

Truskawkowa salsa
⦁ 8 truskawek
⦁ 50 gram sera halloumi
⦁ 1/2 awokado
⦁ świeży tymianek
⦁ ocet balsamiczny wymieszany z sokiem z cytryny i modem
Wszystkie składniki pokrois w bardzo drobna kostkę. Wymieszac z dressingiem i podawać ze skalopami i sosem malinowy.

U mnie dodatkowo
⦁ migdaly
⦁ pistacje
⦁ jezyny
⦁ liofilizowana malina