Drugie dania

Scalopy w sosie mango podawane z sałatką z jeżynami i jagodami

Scalopy w sosie mango podawane z sałatką z jeżynami i jagodami to szybkie danie, do przygotowania w 30 min. Danie dla miłośników owoców morza. Scalopy w delikatnym sosie mango z dodatkiem przypraw i sosu rybnego z owocową sałatką.

 

 Na scalopy :

Małże św Jakuba ok 8 sztuk
klarowane masło
Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na klarowanym maśle z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.

Sos mango
⦁ 1 mango
⦁ 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
⦁ 1 łyżka soku z limonki
⦁ 1/2 łyżeczki brązowego cukru
⦁ 2 łyżeczki startego imbiru
⦁ 1 łyżeczka oliwy
⦁ 1 łyżeczka sosu rybnego
Zmiksować miąższ mango z octem, sokiem z limonki, brązowym cukrem, imbirem, oliwą i sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku .Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos, najlepiej ręcznym blenderem.

Dodatkowo:
⦁ sałata
⦁ garść jagód
⦁ garść jeżyn
⦁ 1/2 mango pokrojonego w kostkę
⦁ kilka truskawek pokrojonych w kostkę
⦁ 1/4 ogórka pokrojonego w kostkę
⦁ kozi ser
⦁ świeży tymianek
⦁ liofilizowana truskawka

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wymieszać z dresingiem ( oliwa, miód, cytryna, ocet balsamiczny, sól, pieprz)