Drugie dania

Schab na kanapki

Schab na kanapki. Marynowany w przyprawach schab, gotowany na drugi dzień w mleku. Świetny na kanapki. Idealny dla tych, co starają się unikać wędlin sklepowych. Kruchy, aromatyczny i dobrze przyprawiony. Do tego własnej roboty chleb i człowiek jest w niebie.

Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 2 hrs
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 14 hrs 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 kg schabu bez kości
  • Marynata
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 6 ząbków przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • liść laurowy
  • 3 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 litr mleka pełnotłustego

Sposób wykonania / Instructions:

  • Mięso umyć i osuszyć. Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nią mięso. Całość umieścić w woreczku. Szczelnie zawiązać i wstawić do lodówki na 12 godzin. Schab gotować w mleku z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego przez ok.2 godzin pod przykrywką. Co pewien czas przewracać na drugą stronę. Mięso zostawić do wystudzenia w mleku. Zimne kroić w plastry na kanapki.

żródło inspiracji https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/04/czosnkowy-schab-gotowany-w-mleku.html