Drugie dania

Schab w aksamitnym sosie porowym.

Schab w aksamitnym, porowym sosie z dodatkiem aromatycznych, chrupiących, pieczonych ziemniaków. Całość podana z duszonymi listkami brukselek

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 50 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Schab w sosie porowym

  • 4 kawałki schabu z kością
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 pory
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • tymianek
  • majeranek

Sposób wykonania / Instructions:

  • Schab natrzeć przyprawami, obtoczyć w majeranku. Zalać winem i wstawić do lodówki na 24 godziny.
  • Na drugi dzień wstawić do naczynia żaroodpornego. Międzyczasie umyć pory i pokroić w plasterki. Dorzucić do mięsa. Wstawić do pieca nagrzanego do 190 stopni. Co jakiś czas polewać mięso marynatą. Piec około 45 min. Pod koniec duszenia wyciągnąć mięso i wlać śmietankę. Wymieszać z porami i zostawić w piekarniku na około 5 minut. Całość zblendować do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Włożyć mięso do sosu.
  • U mnie schab w sosie porowym podawany z pieczonymi plastrami ziemniaków, duszonymi listkami brukselki i marchewką.

 

P1014758.JPG

P1014764.JPG