Śniadanie Dania mięsne

Schab w herbacie

Schab w herbacie. Inspiracja znaleziona u koleżanki. Jak już jeść wędlinę, to taką zrobioną sameu. Ma się wtedy pewność, co jemy. Tutaj mamy schab gotowany w zalewie z ziołami i herbata. Kruchy, aromatyczny, ładnie sie prezentuje i jest naprawdę smaczny.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 15 mins
12 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 kawałek schabui ok. 1 kg – 1.20
  • 2 łyżki soli
  • Na zalewę:
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki jałowca
  • 2,5 łyżki soli
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kolendry
  • 6 to rebek herbaty Lipton
  • 2 -2,5 l wody
  • Dodatkowo:
  • * siatka do wędzenia (Ja użyłam czystą, nową pończochę)

Sposób wykonania / Instructions:

  • 1 kg mięsa = 1 godzina gotowania
  • Schab oczyścić z błonek. Następnie umyć, natrzeć dokładnie solą i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Na drugi dzień opłukąc mięso i umieścic w siatce wędzarniczej.
  • W garnku zagotować składniki na zalewę. Dodac torebki herbaty i szynkę. Upewnić się, że woda pokrywa dokłądnie schab.
  • Na każdy 1 kg przypadała 1 godzina gotowania. Gotowć schab tyle ile waży. Po tym czasie zestawić z gazu i zostawić w zalewie do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem osuszyć na papierowym ręczniku

źródło inspiracji https://pieprzyczfantazja.pl/2020/09/szynka-gotowana-w-herbacie-jak-wedzona/