Schab w herbacie


Niektórzy wychodzą z założenia, że jeśli nie potraktuje się schabu alkoholem (najlepiej winem lub miodem pitnym), ten będzie suchy i niedobry. Takie założenie to mit! Schab w herbacie to bardzo prosty, choć czasochłonny przepis, który smakuje wprost rewelacyjnie w każdej postaci! Równie dobrze może być podawany na ciepło na obiad, na zimno na kanapki, czy podawany schłodzony do alkoholu jako przystawka na imprezie.

Proponowany poniżej przepis powinien starczyć na smaczny obiad dla 6-8 osób jak i na smaczną przekąskę na małą, kameralną imprezę. Powinien też zadowolić każdego, gdyż pozwala oszczędzić na alkoholu, który zamiast dodać do mięsa można wypić z rodziną lub przyjaciółmi.

Składniki:

-1 ładny schab wieprzowy, który powinien ważyć 1-1,5 kg

– 10-11 torebek lub 10-11 łyżek miałkiej, sypanej z pudełka herbaty Earl Grey (ilość herbaty będzie się różnić od formy podawania mięsa i sposobu przyrządzenia mięsa)

– oliwa z oliwek

– 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu

– sól (około 1 łyżki stołowej i 1 małej)

Należy pamiętać, że za przyrządzenie mięsa z tego przepisu należy się zabrać odpowiednio wcześniej, ponieważ schab potrzebuje spędzić co najmniej 2 doby w lodówce. A potem trzeba dodać kolejną godzinę na upieczenie się mięsa! Przygotowanie schabu z tego przepisu trwa więc prawie 50 godzin, jednak naprawdę warto poświęcić na to swój czas.

Pierwszym krokiem do zrobienia schabu jest przygotowanie 4 torebek lub 4 łyżek herbaty, które następnie trzeba zaparzyć w 1-1,5 litra wrzącej wody. Po zalaniu herbaty wodą należy dodać 1 czubatą łyżkę soli, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia i poczekać aż mieszanka wystygnie. Wystudzonym naparem zalać mięso tak, by całe zostało przykryte. Jeśli herbaty z solą jest za mało by to zrobić, należy dodać odpowiednią ilość zimnej i przegotowanej, mineralnej lub co najmniej przefiltrowanej wody. Niezbędne jest bowiem, by schab był cały zanurzony w naparze, gdyż dzięki temu ładnie się zamarynuje. Następnie mięso szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.

Po upływie doby należy zmieszać pieprz, 6 torebek lub 6 łyżek niezaparzonej herbaty oraz łyżeczkę soli. Kiedy mieszanka jest przygotowana, schab należy wyciągnąć z lodówki, ostrożnie osuszyć ręcznikiem papierowym i położyć na folii aluminiowej. Następnie mięso należy natrzeć oliwą z oliwek i dokładnie obsypać całą mieszanką z przypraw. Tak przygotowany schab musi zostać ułożony warstwą z tłuszczem do góry, szczelnie przykryty folią i ponownie odstawiony na minimum dobę do lodówki. Zaparzona wcześniej herbata również powinna znajdować się w lodówce, w swoim naczyniu. Może się przydać później do zrobienia sosu!

Kiedy kolejna doba minie, folię delikatnie odwinąć i ostrożnie przełożyć mięso na blachę do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Brzegi folii należy przy tym zawinąć, by zapobiec wyciekaniu soków. Następnie włożyć do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i piec na środkowej półce przez 20 minut. Następnie skręcić piekarnik do 200 stopni i w takiej temperaturze pozostawić mięso na 40 minut. Po upływie tego czasu należy przełożyć mięso na deskę do krojenia (najlepiej drewnianą, plastikowa przez wysoką temperaturę mięsa może zacząć się topić i ”wejść” w schab) i pozostawić na jakieś 15-20 minut, by schab ”doszedł, odpoczął” i ostygnął. Pod żadnym pozorem nie wolno go rozkrajać ani nakłuwać, gdyż schab jeszcze się dopieka, a dotknięcie go spowoduje zaprzestanie tego procesu i wycieknięcie soków. Mięso może więc być niedopieczone i suche. Należy więc zostawić je w spokoju!

Kiedy mięso wypoczywa, można zabrać się za przygotowanie sosu! Są na to dwa sposoby.

Pierwszy sposób na utworzenie sosu, to zmieszanie herbaty z solą pozostawioną w lodówce, z zawartością blachy. Obie mieszanki należy delikatnie przelać do garnuszka, tłuszcz z folii ostrożnie zeskrobać i zagotować.

Drugi sposób polega na podlaniu blachy szklanką wody, zeskrobaniu z folii tłuszczu, dodaniu pozostałej herbaty i zaparzeniu w piekarniku przez 15 minut.

Przestudzone mięso pokroić w plastry, które można podać od razu lub podgrzać podlewając sosem, jeśli uzna się, że jest za zimne by je podać do obiadu. Najlepiej smakuje z kluseczkami śląskimi, ewentualnie z gotowanymi ziemniakami. Zamiast standardowej surówki warto podać pieczone jabłka, które jeszcze bardziej podkreślą unikalny smak mięsa. Można też poczekać aż schab będzie zimny i położyć go na kanapki (najlepiej z zielonym ogórkiem) lub jako ciekawą przekąskę do alkoholu.

Schab przyrządzony z tego przepisu jest pyszny, kruchy i soczysty. Dzięki herbacie nabiera przyjemnego posmaku, który daje złudzenie, jakoby mięso było poddane procesowi wędzenia. Będzie świetnym świątecznym obiadem przy okazji Wielkanocy lub Świąt Bożego Narodzenia. Polecany dla każdego, kto chce zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym i niebanalnym sposobem przyrządzenia schabu. Warto też eksperymentować ze sposobem przyrządzenia sosu. Każdemu będzie smakować inaczej przyrządzony. Warto więc wypróbować oba przepisy by sprawdzić, który jest lepszy!


Leave a Reply

Your email address will not be published.