Drugie dania

Schab w kremowym sosie z cydrem i jabłkami – Pork chops in a creamy apple sauce with cider

Schab w kremowym sosie z cydrem i jablkami. Propozycja na bardzo smaczny obiad, gdzie główną rolę gra schab a dodateki w postaci cydru, jabłek, cebuli i przypraw podkreślaja smak mięsa. Całość podana z makaronem 

Schab w kremowym sosie z cydrem i jablkami

⦁ 4 kawałki schabu z kością
⦁ 1 szklanka cydru
⦁ 1 cebula
⦁ 3 jabłka
⦁ 1/4 szklanki soku jabłkowego
⦁ 250 ml śmietanki 36 % do sosów
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ czosnek granulowany do smaku
⦁ tymianek do smaku
⦁ majeranek do smaku

Schab natrzeć przyprawami, obtoczyć w majeranku.Podsmazyć z obu stron na gorącej patelni. Dorzucic pokrojoną w plastry cebulę. Chwile razem podusić na małym ogniu. Dorzucić pokrojone na plastry jabłka . Zalać cydrem i sokiem jabłkowym.
Dusic około 45 min. Pod koniec duszenia wyciągnąć mięso. W razie konieczności zredukować płyn i wlać śmietankę. Wymieszać. Całość zblendować do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Włożyć mięso do sosu.

Podawac z makaronem i pieczonym jabłkiem

Pork chops in a creamy apple sauce with cider

⦁ 4 pork chops with a bone
⦁ 250 ml apple cider
⦁ 1 onion finely chopped
⦁ 3 apples sliced
⦁ 125 ml of apple juice
⦁ 250 ml of single cream
⦁ salt
⦁ pepper
⦁ granulated garlic
⦁ thyme
⦁ marjoram
Rub the pork chops with spices, coat in marjoram. Fry on both sides until brown in a preheated pan. Add chopped onion. Saute together on low heat. Add apples cut into slices. Pour cider and apple juice.
Simmer for about 45 min. At the end of cooking take out the meat. If necessary, reduce the liquid and pour in the single cream. Mix. Then blend until a smooth creamy consistency. Put the meat in the sauce.

Serve with pasta and baked apple.