Drugie dania

Schab w kremowym sosie z cydrem i jabłkami

Schab w kremowym sosie z cydrem i jablkami. Propozycja na bardzo smaczny obiad, gdzie główną rolę gra schab a dodateki w postaci cydru, jabłek, cebuli i przypraw podkreślaja smak mięsa. Całość podana z makaronem

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 4 kawałki schabu z kością
  • 1 szklanka cydru
  • 1 cebula
  • 3 jabłka
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego
  • 250 ml śmietanki 30 % do sosów
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany do smaku
  • tymianek do smaku
  • majeranek do smaku

Sposób wykonania / Instructions:

  • Schab natrzeć przyprawami, obtoczyć w majeranku.Podsmazyć z obu stron na gorącej patelni. Dorzucic pokrojoną w plastry cebulę. Chwile razem podusić na małym ogniu. Dorzucić pokrojone na plastry jabłka . Zalać cydrem i sokiem jabłkowym.
  • Dusic około 45 min. Pod koniec duszenia wyciągnąć mięso. W razie konieczności zredukować płyn i wlać śmietankę. Wymieszać. Całość zblendować do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Włożyć mięso do sosu.
  • Podawac z makaronem i pieczonym jabłkiem