Drugie dania

Schab z cydrem i jabłkami

Schab z jabłkami i cydrem to mięso duszone w soku jabłkowym, cydrze. Sos wykończony śmietanką i zblendowany na gładko. Mięso podane z pieczonymi, chrupiącymi ziemniaczkami i młodymi marchewkami.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 4 kawałki schabu z kością
  • 1 szklanka cydru
  • 1 cebula
  • 3 jabłka
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • tymianek
  • majeranek

Sposób wykonania / Instructions:

  • Schab natrzeć przyprawami, obtoczyć w majeranku.Podsmazyć z obu stron na gorącej patelni. Dorzucic pokrojoną w plastry cebulę. Chwile razem podusić na małym ogniu. Dorzucić pokrojone na plastry jabłka . Zalać cydrem i sokiem jabłkowym.
  • Dusic około 45 min. Pod koniec duszenia wyciągnąć mięso. W razie konieczności zredukować płyn i wlać śmietankę. Wymieszać. Całość zblendować do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Włożyć mięso do sosu.
  • Podawac z marchewkami i pieczonymi ziemniakami.